ŠTA JESTI U LETNJEM PERIODU

Leti se obično pitamo kako se zdravo hraniti, a ne dodati kilograme? Navodimo neke od namirnica koje treba, naročito leti, koristiti u ishrani:

GREJPFRUT

Iako grejpfrut nema magična svojstva za sagorevanje masti, on osobama na dijeti može pomoći da osećaju sitost sa manjim unosom kalorija. To se pripisuje izobilju rastvorljivih vlakana koja se duže vare. Pola grejpfruta ili čaša soka od grejpfruta pre jela može pomoći da se zasitite, tako da ćete uneti manje kalorija tokom obroka.

VOĆE I POVRĆE

Namirnice koje sadrže dosta vode zauzimaju više prostora u crevima, pa tako telo dobije signal da ste dovoljno pojeli, što ostavlja manje prostora za druge namirnice. Dosta sirovog voća i povrće prepuno je vode i hranljivih materija, a pri tom sadrži malo kalorija.
LUBENICA je odličan primer, jer ona prestavlja bogat izvor antioksidanasa, a sadrži i vitamine A i C.
Kruške i jabuke takođe savetujemo. Jedite ih sa korom kako biste uneli dodatna vlakna, što će vas duže održati sitim. Preporučujemo za ishranu i cele plodove umesto voćnog soka, jer na taj način ne samo da ćete uneti više vlakana već morate i da žvaćete, što traje duže i sagori nekoliko kalorija.

GROŽĐE I SUVO GROŽĐE

Dve šolje grožđa, odnosno četvrtina šolje suvog grožđa, sadrži nešto više od 100 kalorija, ali što se tiče sadržaja vode, veća porcija grožđa će verovatno učiniti da se osećate zadovoljnije. Ipak, suvo grožđe ima zanimljivu teksturu, a kada se koristi umereno, nekoliko komada suvog grožđa ili brusnice može napraviti salatu privlačnijom.

CIMET

Cimet može imati stabilizujući efekat na nivo šećera u krvi, što bi moglo da smanji apetit, naročito kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Skoro svako može imati koristi od cimeta. Dodajte ga malo u kafu, čaj ili jogurt kako biste dobili slast bez dodavanja kalorija.

BOBIČASTO VOĆE

Kao i drugo voće, bobičasto voće sadrži puno vode i vlakana, što može da vas duže drži sitim. Ali, ono ima još jednu pogodnost, veoma je slatko. To znači da ovo voće može zadovoljiti vašu potrebu za slatkim zajedno sa veoma malim unosom kalorija. Borovnice se ističu iz ove grupe voća jer su lako dostupne i prepune antioksidanata.

SIROVO POVRĆE

Od sirovog povrća se može napraviti izuzetna užina, koja će zadovolji želju za krckanjem, a i puno je vode koja će pomoći da osećate sitost, sa malim unosom kalorija. Pola šolje celera ima samo osam kalorija.

SLATKI KROMPIR

Pečeni slatki krompir je tako pun ukusa da zahteva vrlo malo dodataka. Na taj način možete uštediti gomilu kalorija. Pored toga, slatki krompir je prepun kalijuma, beta-karotena, vitamina C i vlakana.
Izbegavajte da preko krompira ili „krompirića“ naspete „brdo“ soli, sosa, majoneza, kečapa i drugih izvora kalorija.

SUPA

Supa je najbolji prijatelj i leti i zimi, ali govorimo o bistroj, a ne krem-supi. Ona je puna vode, koja vas čini sitim sa manje kalorija. Vruća je, što vas sprečava da prebrzo jedete. Kada se jede pre jela, supa može da zauzme značajan prostor koji bi inače mogao biti ispunjen namirnicama sa puno kalorija. Takođe, možete napraviti zadovoljavajući niskokalorični obrok od supe dodavanjem piletine, ribe, povrća ili pasulja.

ZELENA SALATA

Drugi način da se popuni stomak pre obroka jeste salata. Zelena salata sadrži dosta vode, što ostavlja manje prostora za kaloričniju hranu. Učinite da vaša salata bude zanimljivija dodavanjem maslinovog ulja, raznog voća i povrća, kockica suvog hleba ili rendanog sira. Ali budite oprezni sa prelivom, koji može dodati puno kalorija.

SIRĆE

Ako prelijete salatu uljem (najbolje maslinovim) i sirćetom, možete dobiti još jednu prednost protiv viška kalorija. Neke studije sugerišu da sirće može pomoći organizmu da razlaže masti. Bez obzira na to da li je ovaj efekat delotvoran, sirće je ipak dobar izbor, jer predstavlja pun ukus koji može napraviti salatu ukusnijom, a ne sadrži kalorije.

OBRANO MLEKO

Obrano mleko sadrži mnogo proteina i kalcijuma bez ikakve masti koja se nalazi u punomasnom mleku. Pored toga, obrano mleko može da pomogne da duže osećate sitost, jer mu je potrebno više vremena da napusti stomak od drugih napitaka sa manje proteina. Obrano mleko i drugi nemasni mlečni proizvodi utiču na gubitak težine, naročito u predelu trbuha.

PASULJ

Pasulj je povrće sa puno proteina i predstavlja odličan izvor vlakana. To znači da će vam pomoći da ostanete siti uz vrlo malo kalorija. Jedna šolja pasulja poseduje 12 grama vlakana, samo 4 grama masti i 15 grama proteina. Napominjemo: izbegavajte pasulj sa slaninom i masnim mesom ili kobasicama, jer onda dodajete dosta kalorija.

Tags: suplementi, sportska ishrana, belančevineSportisti: Marisela Grandić, Milica Kalinić, Srboljub Lazić, Marko Milošević
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.