Šta je to DASH dijeta?

Šta je to DASH dijeta?

Doktori kažu da je ovo jedna od najboljih dijeta koja poboljšava zdravlje i izgled našeg tela...

Svi većinom počinju sa dijetama tako što žele da izgube kilograme i da poboljšaju izgled tela, ali dijete su korisne zato što utiču na zdravlje i zato što poboljšavaju procese koji se odvijaju u telu.

Najveći problem današnjice sa kojim se veliki broj ljudi suočava jeste hipertenzija, tj. zakrčeni krvni sudovi koji sprečavaju da krv ima normalan protok. To dovodi do pojave visokog pritiska, ali i do srčanih udara koji mogu biti smrtonosni.


Casein

Casein

Casein formira gel u stomaku i omogućava dugotrajni proces otpuštanja amino kiselina u krvotog, čime se obezbeđuje bolja apsorpcija. Ovo otpuštanje amino kiselina može trajati i po nekoliko sati.

Što se Caseina tiče on je protein izbora pred spavanje upravo zbog njegovog svojstva laganog oslobađanja aminokiselina u krvotok.

Velika prednost Caseina u odnosu na Whey protein je to što dramatično usporava proces razaranja proteina. Poznato je da rast mišića zavisi od balansa raspada i sinteze proteina.

Casein - poruči odmah


Upravo je zbog toga kreirana DASH dijeta koja je nastala od reči (Dietary Approaches to Stop Hypertension), što u prevodu znači „Dijetarni pristup za zaustavljanje hipertenzije“. Ova dijeta ima za cilj da smanji masne naslage u krvnim sudovima i da omogući bolji protok krvi što dovodi do normalnijeg krvnog pritiska i boljeg rada srčanih mišića.

Ova dijeta je takođe pokazala da drastično smanjuje rizik od dijabetesa, da smanjuje holesterol i da utiče na smanjivanje kilograma. Najbolja stvar ove dijete jeste to što nećete morati da gladujete, već ćete morati samo malo da korigujete ishranu i da vodite računa šta jedete.

I dalje ćete moći da jedete raznovrsnu hranu i da jedete ukusna jela, ali ćete neke stvari morati da izbacite.


Osnovna pravila dijete:

  • Morate uneti dve litre vode na dan.
  • Jedite 5 puta dnevno. Jedan obrok ne bi trebao da prelazi 215g.
  • Dnevni unos kalorija treba da bude između 2000-2500.
  • Slatkiše možete jesti samo 5 puta u toku nedelje
  • Trudite se da jedete više žitarica, semenki, mahunarki i povrća.
  • Izbegavajte alkohol i gazirane napitke.
  • Smanjite unos soli i ograničite ga na 2-3 kašike na dan.
  • Izbacite preterano masnu hranu, dimljenu hranu, kisele krastavce, proizvode iz pekare i konzerviranu ribu.


Dakle, sve ostalo možete jesti, i mlečne proizvode i kvalitetno meso, ali se trudite da poštujete ova pravila dijete i trebalo bi da postignete dobre rezultate i da svoj pritisak i kardiovaskularni sistem dovedete u red.

 

Tags: DASH, dijeta, hipertenzija, dijeta za hipertenziju
Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.