OMEGA DIJETA!

U potrazi za najboljom dijetom možete se lako izgubiti u moru informacija i predloga ishrane. Ali retko koja dijeta će biti zdravija, lakša za razumevanje i praćenje, te praktičnija od omega dijete. Stoga slobodno možemo reći da je “omega dijeta” najbolja dijeta.

ZAŠTO JE NAJBOLJA OMEGA DIJETA?

Omega dijeta se bazira na povećanom unosu omega 3 masnih kiselina i kontrolisanom unosu omega 6 masnih kiselina. Za ove slobodne masne kiseline već je dobro poznato da veoma povoljno utiču na očuvanje zdravlja, podižu imunitet i „podmazuju“ zglobove. Omega dijeta delimično prati čuvenu mediteransku dijetu ali je mnogo praktičnija i konkretnija. Povećan unos masti je možda kontradiktoran većini planova ishrane koje ste čitali, ali veruj te nam, pratili ste pogrešne dijete. Naime, loš glas masti i ulja su dobile zbog negativnih efekata na zdravlje, ali retko ko zna da nisu sva ulja loša, čak šta više!

NAMIRNICE ZA NAJBOLJU DIJETU

Suština omega dijete je povećan unos ribe (naročito dubokomorske), određenih ulja (kanola i maslinovo) i zelenog lisnatog povrća, a kontrolisan unos piletine, ćuretine, semenki (osim lanenih) i većine biljnih ulja (naročito suncokretovog koje se kod nas najviše koristi). Na ovaj način naglašava se pozitivan efekat omega 3 masnih kiselina na smanjenje hronične inflamacije u organizmu i samim tim sprečavanje bolesti srca i krvnih sudova. Sa druge strane ograničava negativan efekat “loših” ulja kao što su gojaznost i depresija.

PREDNOSTI OMEGA DIJETE

Dodatni plus za omega dijetu jeste da i sami autori gledaju na ovu dijetu kao na način života a ne kratkoročno rešenje, što je svakako zdravija opcija. Takođe, obzirom da su obroci bogati (dobrim) uljima mnogo su sitiji od obroka bez masti, te lakši za dugoročno pridržavanje.

Ako želite da držite ovu po nama najbolju dijetu, snabdite se sledećim namirnicama: pastrmkom, tunjevinom, sardinama (oceđenim od ulja), lososom, orasima, maslinovim i repicinim uljem, pasuljem, graškom i sočivom. Nakupujte svežeg voća i povrća, ali najviše zelenog lisnatog kao što su spanać, kelj, prokelj, kupus, zelena salata.

Uzmite slobodno jogurt, mleko i sir, ali nemojte preterivati – ovo su samo dodaci za ukusniji obrok. Od ugljenih hidrata dozvoljeni su vam integralni proizvodi (naročito integralni hleb sa lanenim semenkama), krompir i kukuruz ali takođe u umerenim količinama. Podelite namirnice u pet obroka, tri glavna i dve užine i uživajte u najboljoj dijeti za srce i dušu.

Tags: sportska ishrana, kardio trening, mršavljenje, skidanje kilograma
Copyright © 2023, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.