BANANA DIJETA

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro „radi“ je možda u činjenici da banane pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane poseduju a koji ima niži glikemički indeks, dugo se vari, daje osećaj sitosti i delimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi.

Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savetuje se i da večernji obrok bude pre 8 sati uveče i da izbegavaju slatkiše posle večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.

I poslednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide pre ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.

Naravno, ako želite da potpuno ispoštujete ovu dijetu treba se držati i pravila da jedete koliko vam je dovoljno tj. da se ne prejedate. Japanci imaju čak i princip koji zagovara da se jede dok se ne dostigne 80% punoće (hmmm… mada je ovo teško odrediti). 

Zabranjene namirnice su mlečni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature! A banane moraju biti sirove a ne pečene, kuvane ili zaleđene.

 

Primer jelovnika

 

Doručak

– Jedna ili više banana (količina da se oseti sitost) – Čaša mlake vode (sobna temperatura)

 

Ručak 

– Obrok po izboru Popodnevna užina

– Mala, slatka grickalica je dozvoljena oko 3 sata u slučaju gladi

 

Večera

– Obrok po izboru koji mora biti pojeden pre 8 sati uveče

– Bez deserta.

 

Preporuke za vežbanje

Ne postoji posebna preporuka za vežbanje tj. možete vežbati ako želite ali i ne morate.

 

Zašto praktikovati ovu dijetu

* Redovno doručkovanje može poboljšati metabolizam i smanjiti prejedanje kasnije u toku dana.

* Izbegavanje kafe za doručak može dovesti do stabilizovanja nivoa glukoze i smanjenja apetita.

* Nejedenje obroka posle 8 sati uveče smanjuje tendenciju noćnog grickanja (obično hrane bogate kalorijama).

* Značajno smanjenje i preskakanje mlečnih proizvoda i deserta smanjuje količinu kalorija tako što ograničava unos masnoća i šećera.

* Banane su namirnice bogate vlaknima, vitaminima B6 i C kao i kalijumom.

* Obeshrabruje prejedanje.

 

Zašto NE praktikovati ovu dijetu

* Neke osobe (uglavnom one koje pate od hipoglikemije) mogu lošije reagovati na čiste ugljene hidrate za doručak.

* Nedisciplinovane osobe mogu da konzumiraju više kalorija u preostalim obrocima – za ručak ili večeru (da bi nadoknadili propušteno).

* Ne ohrabruje vežbanje.

* Ne uključuje psihološke faktore koji su „upleteni“ gotovo u svaku dijetu.

 

Zaključak

Ako se odlučite za ovu dijetu i postignete dobar rezultat – on nije rezultat nekog magičnog svojstva banana u sagorevanju masnoća. Mnogo je verovatnije da je gubitak kilograma povezan sa praćenjem gorespomenutih pravila. Najvažnija su: jedenje u određeno doba dana i izbegavanje deserta.

Ova dijeta definitivno daje rezultate sve dok ostali obroci budu „normalni“ za vaše potrebe – tj. do god ne počnete da se prejedate za druga dva obroka. Ako je dosta Japanaca probalo i uspelo (usput, oni su „najvitkija“ nacija – imaju svega 5% gojaznih… „beže“ Francuzima /12%/ koji su na drugom mestu za čitavih 7% !) … ne vidim ni jedan razlog zašto ne bi bar pokušali sa ovom dijetom.

Tags: proteini, dijeta, mršavljenje
Copyright © 2021, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.