ZANIMLJIVE ČINJENICE O JAJIMA !!!

Pogledajte zanimljive činjenice o jajima.

1. Ljuska jajeta sastoji se od kalcijum karbonata, koji je takođe glavni sastojak antacida, spojeva želučane kiseline. Ljuska čini 9 do 12 posto ukupne težine jajeta, a sadrži pore koje omogućuju dotok kiseonika, te izbacivanje ugljen dioksida.

2. Belance jajeta sastoji se uglavnom od proteina albumina, a sadrži takođe niacin (vitamin B3), riboflavin (vitamin B2), hlor, magnezijum, kalijum, natrijum i sumpor. Belance sadrži oko 57 posto ukupnog udela belančevina u jajetu.

3. Boju žumanca određuje hrana koju kokoš konzumira. Što je više žutih i narandžastih pigmenata u zrnju kojim se kokoši hrane, to će jasnija biti boja žumanca.

>> Jaja iz slobodnog uzgoja nezdravija su od onih iz kaveznog?

4. Druge boje u jajetu variraju zavisno o njegovoj starosti i ostalim faktorima. Belanca su indikator koliko je jaje sveže. Rozi ili šareni belanci pokazuju da je jaje pokvareno, i takva jaja bi se trebala izbegavati.

5. Krv koja se ponekad može videti u jajetu dolazi od napuknuća male krvne žilice u žumancu. No to ne znači da je takvo jaje nije sigurno jesti.

6. Boja kokoši određuje boju jajeta. Bele kokoši najčešći su tip u SAD-u i izležu bela jaja, dok su kokoši smeđeg perja češće u Europi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Nema neke bitne razlike u kvalitetu.

7. Potrebno je od 24 do 26 sati da kokoš izlegne jaje. Ljuska jajeta stvara se u materici kokoši. Oko 30 minuta nakon izleganja, proces započinje ponovo.

8. Prosečna kokoš izlegne 250 do 270 jaja godišnje. Oko 75 milijardi jaja proizvede se u SAD-u svake godine, što je 10 posto svetske proizvodnje. Kina je pak, najveći svetski proizvođač jaja, a godišnje ih se proizvede 390 milijardi, što je polovina svetske proizvodnje.

9. Ćurke takođe izležu jaja, no teže ih je naći na tržištu. Ćurke trebaju više prostora za gnezdo, stoga njihovo držanje nije toliko ekonomično, a takođe imaju i jače majčinske instinkte od kokoši.

10. Dinosaurusova jaja pomagla su da se reši stara zagnonetka što je bilo prvo. Kanadski istraživači utvrdili su kako su jaja došla pre kokoši jer su dinosaurusi formirali gnezda i legali jaja puno pre nego su ptice evoluirale.

Tags: proteini, belančevine
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.