Kako opet da zaspite kada se u pola noći probudite

Stres i napetost su samo jedni od razloga pojave nesanice, koja pogađa veliki broj ljudi, a često se dešava da se razbudite u sred noći i da više ne možete zaspati. Eksperti za poremećaj u spavanju predlažu šta trebate uraditi kada se razbudite usred noći, kako biste lako opet utonuli u san. Ovo su njihovi saveti:

Ustanite iz kreveta

Ako ležite budni u krevetu, šaljete poruku telu da je u redu ležati budan. Mozak se tako privikava na to, zato ustanite, prohodajte do kuhinje ili toaleta i tek se onda potrudite da ponovo zaspete.

Još jedan razlog da ustanete iz kreveta je i sprečavanje frustacije i krivice zbog činjenice što ne možete zaspati. Uzmite knjigu, slušajte tihu muziku ili uradite nešto što niste stigli tokom dana. I kupka za opuštanje mnogima pomaže. Bitno je samo da ustanete iz kreveta i da radite nešto, pa da onda odmah legnete čim vam se prispava.

Probajte tehnike za relaksaciju

Vežbe kao što je joga i duboko disanje mogu da vam pomognu. Probajte i sa progresivnim opuštanjem mišića. Počnite od prstiju na stopalima, pa sve do čela. Zategnite svaki mišić na telu na pet sekndi, a zatim opustite telo.

Pomoći će vam i vizualizacija. Zamislite sebe na nekom mirnom i prijatnom mestu. Bitno je samo da prestanete da mislite o činjenici kako ne možete zaspati.

Oslobodite se napetosti

Nesanice je često uzrokovona brigom. Ako vam je mozak prepun misli, nije ni čudo što ne možete zaspati. Doktori savetuju da se odredi vreme tokom dana, na primer, po dolasku kući, i sve probleme koji vas muče taj dan da napišete na papir. Ako sistematično počnete da se brinete, manja je verovatnoća da će vas sve brige stići do vremena kada legnete spavati.

Oprezno sa lekovima

Lekovi su poslednje sredstvo za kojim trebate posegnuti. Bitno je da imate na umu da su lekovi za spavanje jaki i nemojte ih piti ako ste se probudili u 4 sata ujutru, a u 7 trebate ustati.

Poseta doktoru

Ako zbog nesanice počne da pati vaš posao kao i vaš privatni život, vaša porodica, onda je vreme da posetite i obratite se za lekarsku pomoć.

Tags: nesanica, problem sa nesanicom, Xplode Nutrition, xplode team, suplementi, protein, kreatin, zdravlje
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.