Zašto jesti čokoladu zimi?

Zašto jesti čokoladu zimi?

Čokolada može biti zdrava i korisna, ali samo ako se jede u umerenim količinama...

Svi znamo da čokolada popravlja raspoloženje i da pozitivno utiče na našu psihu, ali da li ste znali da čokolada koja u svom sastavu ima velike koncentracije kakaa a kakao poseduje i veće količine Vitamina D. Vitamin D je izuzetno važan za pravilno funkcionisanje tela, a najlakše ga dobijamo od sunca i sunčanja.


Casein

Casein

Casein formira gel u stomaku i omogućava dugotrajni proces otpuštanja amino kiselina u krvotog, čime se obezbeđuje bolja apsorpcija. Ovo otpuštanje amino kiselina može trajati i po nekoliko sati.

Što se Caseina tiče on je protein izbora pred spavanje upravo zbog njegovog svojstva laganog oslobađanja aminokiselina u krvotok.

Velika prednost Caseina u odnosu na Whey protein je to što dramatično usporava proces razaranja proteina. Poznato je da rast mišića zavisi od balansa raspada i sinteze proteina.

Casein - poruči odmah


Međutim, pošto zimi sunca skoro da nema, jasno je zbog čega u zimskom periodu količina Vitamina D opada u našem organizmu.Upravo tu čokolada može pomoći. Ovo je sjajna vest za sve ljubitelje čokolade, jer ljudsko telo mora da dobije dnevnu dozu vitamina D za jake kosti. Ovaj vitamin takođe ima jak uticaj na kancer, bolesti srca, auto imunsku bolest i infekcije. Studija je pokazala da  kakao puter i tamna čokolada sadrži visoke nivoe vitamina D, mlečna čokolada je na drugom mestu, a na poslednjem mestu sa minimalnom količinom vitamina D je bela čokolada.

Naravno, uvek morate imati na umu da čokolada sadrži dosta šećera i masti, pa je ne smete previše konzumirati sa izgovorom, da to radite zbog vitamina. Samo par kockica na dan je dovoljno da vaše telo obogati Vitaminom D, a takođe dovoljno malo da spreči da se vaše telo goji i pretovari šećerom.

Naravno, crna čokolada je najbolja i trudite se da prvenstveno konzumirate tu vrstu ovog popularnog slatkiša.

 

Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.