Sportska disciplina - dizanje kettlbella

Sportska disciplina - dizanje kettlbella

U pitanju je sport koji postaje sve popularniji kod nas. Svi smo u teretani videli kettlbell ili popularno rusko zvono (Girya), za koje baš i nismo znali čemu služi i koji smo posmatrali kao teg. Istina je da je rusko zvono teg, ali da se koristi u ozbiljnom sportu i takmičenju, kao potpuno drugačiji rekvizit.


Taurine 300 gr

 

Neka od svojstava Taurina:

  • poboljšava metabolizam glukoze i aminokiselina
  • učestvuje u proteinskoj sintezi
  • sprečava kataboličke procese i ubrzava oporavak
  • neophodan je za rehidraciju ćelija, daje ćelijama veći volumen

Taurin - poruči odmah


Osnivač ruske girye je Valeri Fedorenko, iako je ovaj sport u matičnoj zemlji poznat već dugo vremena, Valeri se uzima za osnivača, jer ga je on tek 1990-ih godina doveo u Ameriku i ozvaničio Svetski Kettlbell Klub.

Postoje dve discipline, sa težinama kettlbella od 12, 16, 24 i 32 kg

Prva disciplina (Jerk) ili trzaj sa grudi podrazumeva da uzmete dva kettlbella sa određenom težinom i sa grudi izbacujete iznad glave.

Druga disciplina je (Snach) odnosno izbačaj sa zemlje u kojoj podižete kettlbell iznad glave i držite (clean) sekundu da bi vam se uvažilo kao da ste podigli.

U svakoj disciplini imate 10 minuta da podignete što više puta moguće, pobednik je onaj koji je imao najviše ponavljanja u ukupnom skoru.


Ovakva vrsta sporta zahteva snagu celog tela, pošto se dešava da i takmičari odustanu posle samo 5 minuta neke discipline. Tako da je snaga u nogama i ramenima, prilično bitna da biste opstali u ovom sportu.

Ruska girya je koren i osnova svih današnjih krosfit treninga.Treninzi takmičara su dugi i baziraju se na snazi i izdržljivosti kao i na mentalnoj snazi koja je ovde vrlo potrebna jer bez nje tu nemate šta da tražite.

 

Tags: Kettlebell, rusko zvono, Girya
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.