Saveti za zagrevanje i vežbanje

Saveti za zagrevanje i vežbanje
ZAGREVANJE

Zagrevanje je jedan od najvažnijih elemenata vežbe. Njime se telo priprema za predstojeće napore i smanjuje mogućnost da dođe do povreda, a povećava se i polje rada i podstiče opšta spremnost organizma.

Zagrevanje delimo na opšte (uključuje aktivnost najmanje trećine tela), koje se izvodi na biciklu, traci ili stazi za trčanje itd, i na specijalno zagrevanje (zagrevanje onih mišića koji će učestvovati u vežbi). Opšte zagrevanje treba da traje od 5 do najviše 15 minuta. Zatim sledi temeljno specijalno zagrevanje, obično tako što se prva serija vežbe izvede sa mnogo manjim opterećenjem.


Creattack - Poruči odmah

Želite brz i jak mišića i mišićne snage, punoću i čvrstoću mišića? Za vas smo pripremili nešto posebno - CREATTACK !!!

Brz, jak rast mišića i mišićne snage, za ozbiljne bodibildere koji žele ekstremne rezultate. Kreatin za profesionalce je anabolički ojačan sa tri vrste kreatina kako bi obezbedio bodibilderima maksimalno povećanje veličine i snage mišića.

Xplode Creattack predstavlja klinički dokazani anabolički kreatinski preparat koji je stvoren na naučnoj bazi kako bi omogućio bodibilderima da razviju eksplozivne mišiće i snagu.

Creattack - Poruči odmah


PRAVILNO IZVOĐENJE VEŽBE

Pravilno izvođenje vežbe, odnosno vežbi je ključni korak ka napretku. Pravilnim izvođenjem vežbi sprečavamo mišićno-skeletne povreede i osiguravamo brže napredovanje. Samo pravilno izvedena vežba sprečava neprimereni stres na mišiće, tetive, vezivno tkivo, kosti i zglobove koji nisu važni za datu vežbu. Dok savladavate pravilnu tehniku izvođenja vežbi, uvek koristite male terete.

IZBOR OPTEREĆENJA

Za vežbu uvek birajte opterećenje koje će vam omogućiti pravilno izvođenje predviđenog broja dizajna u pojedinačnoj seriji. Naime, do reakcije mišića treba da dođe unutar predviđenog broja ponavljanja. Ako ne možete da izvedete predviđeni broj ponavljanja, teret je preveliki, a ko vežbu moćete da nastavite i nakon predviđenog broja ponavljanja, opterećenje je premalo.

POLOŽAJ TELA TOKOM VEŽBE

Za pravilno izvođenje vežbe od suštinskog je značaja pravilan položaj tela. Stopala treba da postavimo tako da budu u širini ramena (osim ako nije naglašeno drugačije), da budu potuno oslonjena na pod i da težninu njih ravnomerno rasporedimo. Pogled treba da usmerimo napred, a galva pri tom mora biti tzv. produžetak vratnog dela kičme. Čeđa treba da budu prava, grudi isturene, ramena zabačena unazad i malo oborena. Pete moraju sve vreme da budu u kontaktu sa podom. Podjednako je važno dizanje i spuštanje tegova sa poda. Pri tome leđe moramo da držimo pravo i da za dizanje tereta upotrebimo snagu nogu.

DISANJE

Pravilno disanje znatno doprinosi lakšem vežbanju i sprečava neželjenu pojavu vrtoglavice i slabosti tokom vežbanja. Pravilno disanje sastoji se od udisaja pre prvog izbačaja, odnosno tokom vraćanja opterećenja u prvobitni položaj. Izdišemo prilikom dizanja tereta, odnosno kad sa teretom pređemo najtežu tačku dizanja.

HVAT

Hvat delimo na hvat odozgo (nathvat), odzdo (pothvat) i na suprtoni hvat. Bez obzira na to koji hvat koristimo, on uvek mora biti zatvoren. Otvoreni hvat je opasan budući da teg može da ispadne iz ruke.

 

Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.