Pretvore li se mišići u masti ako se ne vežba?

Može li naše telo zaista da transformiše masti u mišiće i mišiće u masti? Kratak odgovor je NE. Mišići i masti su dva bitno različita tipa tkiva, pa mišići nikad ne degeneriraju u masti, niti masti se mogu transformirati u mišiće. Komponente koje telo koristi za izgradnju nisu jednake, pa iako deluje da jedna se pretvara u drugu, to su zapravo dva različita procesa. Pa, šta se zapravo dešava za vreme drastičnih promena u kompoziciji tela?

Gubitak masti. Pretvore li se mišići u masti?

Gledajte na masti i mišiće kroz okvir dve široke kategorije koje su relativno poznate – prehrana i vežbanje. Glavni faktor za to koliko imate masti/sala je hrana. Odlučujući faktor za količinu mišića koje imate je stres na telu, odnosno vežbanje.

Puno više nego pojas viška tkiva oko struka i bedara, salo se sastoji od hiljade jedinstvenih ćelija koje imaju sposobnost zadržati se u tečnosti. Ćelije masti odgovaraju na uslove u telu na tri načina - smanje se kad imaju manje hranjive energije dostupne, ostanu iste kad postoji adekvatna količina kalorija, i rastu ako postoji višak.

Hranjiva energija ne mora biti mast da bi bila pohranjena kao masti. Telo mora raščlaniti sve što se pojede na sitne delove, dovoljno male da mogu dospeti u individualne ćelije, što znači da ugljikohidrati prolaze kroz mnoge procese da postanu glukoza, protein najprije se odvoji na aminokiseline i masti završe kao masne kiseline. Telo obično ne gubi masne ćelije osim ako se ne odstrane operativno, i telo obično više ne stvara individualne ćelije posle puberteta. Iako, ako dobijete velik broj kilograma kao odrasla osoba, telo će se prilagoditi izazivajući ćelije da se dele.

Dobitak mišića. Pretvore li se mišići u masti?

Stotine mišićnih vlakana rade zajedno da stvore svaku mišićnu ćeliju, gde je količina vlakana stalna. Svako pojedinačno vlakno je sposobno da postane veće i da stavi više materijala na istom prostoru.

Mišićne ćelije takođe postanu učinkovitije  kroz poboljšano signaliziranje i koordinaciju u telu, što se javi kao odgovor na izazove koji teraju mišiće iznad njihove "zone udobnosti". Hipertrofija mišića (kad postaju veći) preko stresa: samo mišići koji su pod velikim stresom će proći kroz izmene. Mišići atrofiraju kad nisu podvrgnuti istim uslovima pod kojim su izgrađeni. To znači da izgradnja mišića može biti specifična prema lokaciji, dok je pohranjivanje masti i gubitak masti sistemske prirode.

Iako telo fizički ne transformiše masti u mišiće, niti dopušta da mišići postanu masti, vaš izbor i navike diktiraju koliko masti i mišića zadržavate. Zapamtite da vaše odluke imaju najveći uticaj na zdravlje i formu: ponašajte se i razmišljajte strateški i živite aktivno!

Tags: mišići, mišićna masa, mast, trening, Xplode Nutrition, ishrana, xplode, xplode team
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.