Prednosti kasnog obroka

Prednosti kasnog obroka - Xplode Nutrition

Sigurno ste čuli za jedno od pravila mršavljenja koje kaže da konzumiranje hrane i pića posle osam sati uveče može imati negativan uticaj na obim struka. Budimo realni, nije baš uvek moguće da odolimo grickanju posle 8 uveče!

To, ipak, nije tako! Ono što je važno u celoj priči jeste šta jedete. U stvari, novo istraživanje sugeriše potencijlane koristi, uključujući veće mišiće i pojačan metabolizam.

VIŠE MIŠIĆA

U istraživanju objavljenom prošle godine u magazinu Medicine & Science in Sports & Exercise, naučnici iz Holandije su otkrili da uzimanje kazeina (domintanog proteina u mleku) nakon večernjeg treninga, ali 30 minuta pre spavanja može da poveća sintezu proteina kod muškaraca.

BRŽI METABOLIZAM

U istraživanju državnog Univerziteta na Floridi otkriveno je da su fit muškarci imali brži metabolizam nakon lagane noćne užine, sastavljenu od proteina i ugljenih hidrata (užina bi trebalo da ima 150 kalorija), nego onda kada ništa nisu jeli pred spavanje.

MANJE GLADI

Ukoliko gricnete nešto pre spavanja verovatno ćete se osećati manje gladni ujutru i poboljšaćete svoju sitost između obroka sledećeg dana, navodi se u istraživanju Univerzizteta sa Floride. Tip hrane ovog put nije bio bitan, ali bilo bi pametnije da u vaše noćno grickanje stavite što više proteina, jer on pomaže da se brže izgrade mišići.

SMANJIĆETE KILAŽU

Idealan obrok pred spavanje mogle bui da budu žitarice. Naime na Vejn Stejt Univerzitetu sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da oni ispitanici koji su jeli žitarice pred spavanje izgubili su oko 2 kilograma nakon 4 nedelje, dok ispitanici koji su jeli nešto drugo izgubili negde oko pola kilograma.


Casein

Casein

Casein formira gel u stomaku i omogućava dugotrajni proces otpuštanja amino kiselina u krvotog, čime se obezbeđuje bolja apsorpcija. Ovo otpuštanje amino kiselina može trajati i po nekoliko sati.

Što se Caseina tiče on je protein izbora pred spavanje upravo zbog njegovog svojstva laganog oslobađanja aminokiselina u krvotok.

Velika prednost Caseina u odnosu na Whey protein je to što dramatično usporava proces razaranja proteina. Poznato je da rast mišića zavisi od balansa raspada i sinteze proteina.

Casein - poruči odmah


Evo koje namirnice možete konzumirati u kasnim satima bez straha da ćete poništiti efekte dijete ili da ćete se udebljati.

Mleko

Mleko, samo po sebi, ne sadrži mnogo kalorija pa je odlično za kasne sate. Ono sadrži i triptofan, aminokiselinu koja vam može pomoći da brže zaspite – triptofan je odgovoran za povećanje proizvodnje serotonina u organizmu (veće količine serotonina vas čine pospanijima). Kao dodatni bonus, kalcijum i vitamin D koje mleko sadrži mogu vam pomoći da poboljšate zdravlje kostiju.

 

Orašasti plodovi

Bogati su antioksidantima i odličan su izbor za kasne sate, jer su veoma zasitni. Ipak, ne treba preterivati – pola šake sasvim je dovoljno (sve preko toga, može imati negativan efekat).Povrće

Ono možda i nije najzasitniji kasni obrok, ali imajte na umu da u večernjim satima i trebate jesti što laganiju hranu i da nije cilj da se najedete već da “zavarate” želudac. Dakle, kada je u pitanju kasni obrok (čak i rana večera), stručnjaci preporučuju da se okrenete povrću. I, ne morate brinuti koliko ćete ga pojesti, s obzirom da sadrži veoma malo kalorija.

 

Ćuretina

Nemasni proteini nisu samo kamen temeljac za mišiće već su i odličan način da se duže osećate sitima bez “širenja” struka. Nemasni izvori mesa sadrže manje kalorija pa, ukoliko vas u kasnim satima uhvati glad, nećete pogriješiti ako vaš izbor bude ćuretina ili čak nemasni sir.Integralne žitarice

Kao i mleko, namirnice bogate ugljenim hidratima pomažu u povećavanju triptofana u organizmu. Ipak, budite oprezni: obrađeni ugljeni hidrati, kao što su testenina, beli hleb ili čips, uzrokuju nagli skok šećera u krvi usled čega vaš san može biti manje miran i spokojan. Međutim, integralne žitarice imaju suprotan efekat, kako na vaš san tako i na obim struka.

 

Tags: mleko, kazein, integralne žitarice, povrće, orašasti plodovi, ćuretina, dijeta
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.