Osmorica veličanstvenih

Osmorica veličanstvenih

Proteini ili belančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Više od 50% svake ćelije čine proteini koji su zaslužni za razvoj mišića, kostiju, tkiva.

Sadrže esencijalne i neesencijalne aminokiseline. I dok neesencijalne amino kiseline telo proizvedi samostalno, esencijalne se unose hranom. Ovo su osmorica veličanstvenih, 8 najvećih i najboljih izvora proteina koji se unose hranom.


Casein

100% CASEIN

Casein formira gel u stomaku i omogućava dugotrajni proces otpuštanja amino kiselina u krvotog, čime se obezbeđuje bolja apsorpcija. Ovo otpuštanje amino kiselina može trajati i po nekoliko sati.

Što se Caseina tiče on je protein izbora pred spavanje upravo zbog njegovog svojstva laganog oslobađanja aminokiselina u krvotok.

Velika prednost Caseina u odnosu na Whey protein je to što dramatično usporava proces razaranja proteina. Poznato je da rast mišića zavisi od balansa raspada i sinteze proteina.

Casein - poruči odmah


KAZEIN

Kazein se može naći u kravljem mleku i u vidu suplemenata (100% CASEIN), i prilikom unošenja on se taloži u stomaku i tako se vaš organizam snabdeva proteinima. Savet: Napravite šejk od proizvoda na bazi kazeina (praha) i mleka i popijte ga pred spavanje.

Pročitajte i 5 prednosti kazein proteina


SURUTKA

Proteine surutke se brže apsorbuju u odnosu na druge proteine i mogu biti odlična zamena za obrok kada je potrebno brzo unošenje istih (100% WHEY PROTEIN). Štaviše, protein sadži sve esencijalne aminokiseline kao i amino kiseline razgranatog lanca BCAA, koje su odlične za rast mišićne mase.


RIBA

Riba je odličan izvor proteina, a njeno konzumiranje poboljšava osetljivost na insulin, a manje insulina dovodi do manje taloženja masti. Riba takođe sadrži esencijalne amino kiseline i poseduje odlične benefite za zdravlje koje nećete naći u svakoj namirnici.


PILETINA

Piletina je verovatno i najpopularniji izvor proteina. Sadrži pun profil amino kiselina i mali procenat masti, izuzev kožice. Ukoliko se konzumira redovno, piletina može da smanji nivo totalnog holesterola kao i nivo LDL holesterola.


JAJA

Jaja su izrazito bogata proteinima, ali i vitaminima i drugim mineralima. Ukoliko recimo volite omlet, iskoristite celo jaje ili tri ili više belanaca od istog.


GOVEDINA

Izuzev toga što je bogata proteinima, govedina sadrži sve esencijalne amino kiseline kao i cink i gvožđe. Jedite je jednom ili dvaput nedeljno za večeru, ali ne odmah nakon treninga jer sadrži dosta masti.


MLEKO

Mleko sadrži širok asortiman peptida, koji mogu da poboljšaju zdravlje, ali i da snabdeju organizam potrebnim amino kiselinama. Pijte ga pred spavanje radi boljeg skladištenja amino kiselina u vašem telu. To će takođe da doprinese bržem oporavku mišića.SOJA


SOJA

U odnosu na životinjske, biljni proteini imaju manji broj amino kiselina i teže ih je svariti. Međutim soja se izdvaja iz ove priče, jer ju lako svariti baš kao i proteine životinjskog porekla.

 

Tags: aminokiseline, proteini, belančevine
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.