NAJVAŽNIJA 4 SUPLEMENTA !!!

WHEY PROTEIN KONCENTRAT (WPC)

Ako,  želite da postignete maksimalne rezultate vašeg treninga, neophodno je da uzimate proteine surutke. Oni se dobijaju iz mleka, imaju nizak sadržaj masti, lako se apsorbuju i omogućavaju vašim mišićima veoma brz rast i oporavak.

KLJUČNI BENEFIT: Jednostavno rečeno, proteini su od vitalnog značaja za rast mišića. Vašim mišićima su potrebni proteini za oporavak i rast nakon treninga. Uzimanjem proteina surutke obezbeđujete unos materija koje pomažu optimalan rast mišića.

KOLIKO: Dok svi koji redovno piju proteinske napitke uglavnom imaju svoje mišljenje o potrebnim količinama, mi vam predlažemo po tri merice ujutru i posle treninga. Tačna količina proteina po serviranju (30g) će se razlikovati kod različitih proizvođača, ali većina uglavnom podrazumeva 20-23 grama po serviranju. Bilo bi poželjno da konzumirate 25-40 grama proteina pre vežbanja.

SAVET: Poboljšajte unos proteina surutke uključujući i acidofile u napitak. Ova bakterija će omogućiti brzu i potpunu apsorpciju proteina surutke.

KREATIN

Kreatin se već dugo uzima kao dodatak šejku za povećanje snage i moći. Ali ako ga uzimate nepromišljeno, trebalo bi da ponovo razmotrite razloge za konzumiranje. Zajedno sa proteinima, kreatin povećava hipertrofiju skeletalnih mišića, rast ćelija i intenzitet vašeg treninga.

KLJUČNI BENEFIT: Ako uzimate kreatin pre treninga, imaćete mnogo više energije u teretani. Takođe ćete moći da vežbate duže i intenzivnije. Kreatin povećava sintezu proteina i stvara efekat osmoze gde naizgled dolazi do otoka ćelija.

KOLIKO: Treba vam oko 5 grama kreatina pre treninga, i ova doza se najbolje uzima zajedno sa preporučenom dozom proteina.

SAVET: Ne uzimajte kreatin sa kofeinom i alkoholom. Takođe bi trebalo da pijete kreatin čim ga smešate jer je poznato da gubi jačinu kada se meša sa tečnošću.

ARGININ

Dodavanje arginina svom režimu suplemenata povećava protok krvi i rast nivoa hormona.

BCAA - AMINOKISELINE RAČVASTOG LANCA

Ako ste čitali o suplementima za izgradnju mišića, verovatno već znate dosta toga o BCAA. Udubljivanje u nauku može postati zamorno, ali ono što zaista treba da znate jeste da su aminokiseline račvastog lanca sastavljene od tri esecijalne aminokiseline (leucin, izoleucin, valin). Vaše telo koristi ovaj trio da spreči kidanje mišića i pomaže sintezu proteina,  doprinoseći manjem oštećenju i sveukupnoj sposobnosti za građenje mišića. Osim toga, BCAA se lako konvertuju u glukozu u krvi te vam pruža više energije kada vežbate, štedeći mišićno tkivo i ostale aminokiseline.

KLJUČNI BENEFIT: Postoji niz razloga za dodavanje BCAA vašem celokupnom unosu suplemenata pred trening. Pored povećanja sinteze proteina i prevencije oštećenja mišića, BCAA takođe pospešuju vaš imuni sistem, redukuju zakasnelu bol u mišićima, unapređuju mentalne funkcije, umanjuju opterećenje nakon napornih treninga i umanjuju vreme neophodno za oporavak.

KOLIKO: Opšta preporučena doza BCAA je 5-10 grama.

 

Tags: Whey, proteini, BCAA, kreatin, arginin, mišićna definicija, dijeta
Copyright © 2019, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.