NA KOJE SVE MIŠIĆNE GRUPE UTIČU SKLEKOVI?

Ako ste početnik u vežbanju svakako ne smete izostavljati sklekove na svojim treninzima. Bez obzira koliko dugo vežbate i koji su vaši ciljevi, sigurno ste se već radili sklekove, ženske ili muške. Najveća zabluda vezana za sklekove jeste da oni služe da bi se nabildovale ruke. Ima tu istine ali ova vežba utiče na mnogo veći deo tela.

Trening bez opterećenja, odnosno takozvani trening na suvo se ne može zamisliti bez sklekova. Bilo da želite samo da održite formu, ili da se nabildujete uvek kada radite gornji deo tela odradite neku seriju sklekova.

Ako je vaš cilj veća mišićna masa, masivni gornji deo tela i istaknuti mišići radite maksimalne serije. Radite sklekove do maksimuma, 20,40, 50, 70 koliko god možete ali radite bukvalno do poslednjeg atoma snage. Nakon toga odmorite minut, dva i ponovo radite dokle god imate snage. To ponovite koliko god puta možete. Tako ćete u najvećoj mogućoj meri naprezati gornji deo tela.

Ako pak nemate takav cilj, jednostavno radite 3-4 serije od po 10-20 sklekova zavisno od mogućnosti, ali ne morate preterivati.

Kao što ste do sad mogli da zaključite sklekovi utiču na ceo gornji deo tela. Ovo je vežba koja ima jako veliki uticaj na mišiće grudi, jako pozitivno utiče i na rast i na oblikovanje grudnih mišića.

Sekundarna grupa mišića kada su u pitanju sklekovi jesu ruke, tačnije triceps. Ova vežba ima jako mali uticaj na biceps ali triceps (zadnji deo ruke) je mnogo veći, pa intenzivnim radom tricepsa dajete mnogo puniji izgled ruci i mišići izgledaju znatno veće.

Treća mišićna grupa koja se napreže ovom vežbom jeste rameni deo. Zavisno od vrste sklekova koje radite možete uticati na jačanje mišića ramena i širenja istih, nažalost ne u meri kao što je slučaj sa tricepsom ili grudima ali opet nije zanemarljivo.

Leđa nažalost ne možete nabildovati sklekovima, ali za to je najbolje raditi zgibove.

Tags: mišići, mišićna definicija, mišićna masa, trbušni mišići, prebildovanje
Copyright © 2019, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.