MASNOĆA KOJA SAGOREVA MASNOĆU

Nisu sve masnoće iste. Postoje dva potpuno različita tipa: belo masno tkivo (BeMT) i braon masno tkivo (BrMT).

BeMT je ono na šta mi obično mislimo kada kažemo salce, poput onog na krmenadlama. Jedna ćelija BeMT – adipocid – sastoji se od jedne velike kapi masnoće s jednim jedrom. BrMT se, s druge strane, nekada naziva „masnoća koja sagoreva masnoću“ i izgleda da potiče od iste matične ćelije kao i mišićno tkivo. Jedna ćelija BrMT sastoji se od više kapljica koje su braon boje, pošto u sebi ima veći broj mitohondrija koje sadrže gvožđe.

Mitohondrije, koje se obično povezuju s mišićnim tkivom, su poznate po tome što u ovom proizvode ATP i oksidišu masnoću. BrMT pomaže da se višak kalorija potroši u formi toplote. Taj višak bi se inače uskladištio u ranije spomenutom BeMT i završio u vašem pivskom stomaku ili zadnjici.

Ukratko: hladnoća stimuliše BrMT da sagoreva masnoću i glukozu u obliku toplote. Hladnoća, kao i lekovi koji se zovu agonistima beta-adrenergičnih receptora, takođe, mogu da dovedu do toga da se BrMT pojavi u BeMT miševa i pacova. Drugim rečima, hladnoća može da vam pomogne da povećate količinu vaše „masnoće koja sagoreva masnoću“. To utiče na veliki broj stvari.

Tags: mišićna definicija, dijeta, keto dijeta, trbušni mišići, skidanje kilograma
Copyright © 2019, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.