L-Glutamin - imunološki oporavak

L-Glutamin - imunološki oporavak

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u organizmu. Čini 60% svih slobodnih aminokiselina u telu. Vitalno je važan za rast mišića, ali primena mu je vrlo široka – suzbijanje posledica alkoholizma, normalizacija funkcioniranja imuno-sistema, pojačanje izlučivanja hormona rasta…

Glutamin poseduje kompleksnu i jedinstvenu ulogu: telo ga može iskorišćavati kao energiju, može biti iskorišćen kao novi telesni protein ili činiti nove važne spojeve ili aminokiseline. Pojačava imunitet i bitan je za normalnu funkciju probavnih organa. Čisti i zaštićuje jetru, služi kao “gorivo” za srce. Takođe, pojačava izlučivanje hormona rasta.


L-Glutamine

L-Glutamine

IDEALAN ZA
• Sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima i sportovima snage i visokog intenziteta
• Osobe koje žele da sačuvaju i povećaju mišićnu masu
• Bodi bilding takmičare koji imaju nizak unos kalorija u periodima restriktivne dijete
• Sve sportiste koji traže maksimalne fizičke performanse
• Osobe koje su u fazi intenzivnog oporavka (posle bolesti, operacije, povrede, velikog napora)

L-Glutamine - poruči odmah


Ukoliko ne uzimate dovoljno glutamina, a organizam ga treba, uzeće ga tamo gde ga ima – direktno iz mišića! Nova istraživanja pokazuju da oralno uzimanje glutamina sprečava ovaj proces i čuva mišiće.

Male količine, 5-10 grama glutamina dnevno dovoljne su da mišići sačuvaju potreban glutamin i na taj način sprečite njihovu destrukciju.

Kao anabolički i lipolitički dodatak ishrani, glutamin je vrlo efikasan u obnavljanju oštećenog mišićnog tkiva i oporavku imunog sistema. Lipoliza kao rezultat suplementacije glutaminom utiče na nivo hormona rasta i alternativa je odnosu testosterona i estrogena. Ta pojava dodano povećava anabolizam i ubrzava rast i obnavljanje mišića. Viši nivo hormona rasta usporava proces starenja, pa tako i povećava prirodnu sposobnmost organizma za obnavljanje. Čitav upravo opisani mehanizam delovanja produžiće aktivnu karijeru sportista.

Glutamin je moguće uzimati u bilo koje doba dana, iako mnogi preferiraju uzimati ga nakon vežbanja. Ipak, upozorenje: poznati su slučajevi stimulacije pri uzimanju glutamina pa ga izbegavajte uzimati kasno uveče pre spavanja. Komplementaran je sa mnogim drugim preparatima, poput kreatina, proteina ili energetskih napitaka, pa ga možete uzimati zajedno sa njima.

Uz proteine i kreatin, glutamin je jedan od najpotrebnijih dodataka ishrani i svakako bi ga trebali uzimati!

 

Tags: aminokiseline, glutamin, mišićna masa, imunitet
Copyright © 2023, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.